HOE VERMOGEND BEN JIJ?

We leven in onzekere tijden.

De enorme inflatie en de exorbitant hoge gas- en energieprijzen zijn zaken waar wij als individu nagenoeg geen invloed op hebben. Ook ik heb, als zelfstandig ondernemer rijdend in een dieselbus als kantoor, zo nu en dan een uitdaging om financieel rond te komen. Als alleenstaande moeder met twee pubers in huis ligt de verleiding op de loer om soms in tekorten te denken. En dat maakt mij geen leuker mens.

De oorzaak van mijn denken in tekorten ligt doorgaans in het feit dat ik mijn vermogen verwar met financiën. Zodra ik me blindstaar op de cijfers die mijn bankrekening mij vermelden, kan ik onrust ervaren. Alhoewel geld in essentie maar een heel klein onderdeel van mijn #vermogen is, is het vaak wel het deel waar ikzelf de meeste problemen omheen maak.


Het vermogen om anders naar vermogen te kijken

De sleutel om er, ongeacht de situatie, voor te kiezen rijkdom te ervaren startte met het besef dat mijn werkelijke vermogen uit zoveel meer bestaat dan enkel uit geld. Wij als mens beschikken over drie vormen van vermogen:
● spiritueel
● relationeel
● materieel

Spiritueel vermogen

Bij spiritueel vermogen gaat het om je levensinstelling; het vertrouwen dat jij hebt in jezelf, de Liefde en de wijsheid waarmee jij in het leven staat. Denk daarbij aan jouw #talenten, jouw deskundigheid, of je in lijn leeft met je persoonlijke levensmissie, de opleidingen die je hebt genoten en de levenservaring die je tot op heden op hebt mogen doen. Door je authentieke plek in de te nemen, ontmoet je vaak de juiste, veelal gelijkgestemde en inspirerende, mensen en je vermogen groeit.


Relationeel vermogen

Jouw relationeel vermogen wordt gevormd door de relaties die je hebt opgebouwd, het netwerk van mensen dat je om je heen hebt verzameld. Denk aan vrienden maar ook aan zakelijke relaties zoals hier op LinkedIn. Zij stellen je in staat jouw authentieke krachtbronnen en talenten te delen want die heb je mede voor anderen. Ook kun je hier inspiratie, steun en hulp van krijgen als je het durft te vragen en kunt ontvangen. Tot slot leer je via jouw relaties weer andere mensen kennen en je vermogen groeit.


Materieel vermogen


Het materieel vermogen bestaat uit alles wat je nodig hebt om aangenaam te kunnen leven en je persoonlijke missie te kunnen vervullen. Het zijn meer de praktische zaken zoals een computer, kleding, geld, een kantoor etc. Door je talenten te delen kun je jouw geluk en dienstbaarheid laten samenvallen. Hier wordt je voor beloond en je vermogen groeit.


Maar wat heb jij nu aan dit inzicht?
Wanneer je beseft dat je over meerdere vermogensbronnen beschikt, kun je deze voor je laten werken. De kracht vind je in de #synergie van deze vermogens. Het zijn communicerende vaten en ze beïnvloeden elkaar wederzijds. En het goede nieuws is dus dat je invloed hebt op hoe het gaat met je vermogen.
Je hebt dus een keuze.


Óf je staart je blind op materiële tekorten. Wanneer we in tekorten denken, worden we doorgaans niet leuker in de verbinding tot onszelf en de ander waardoor dit een neerwaarts effect zal hebben op ons relationele en spirituele vermogen. Je kunt in een negatieve energie terecht komen waardoor je creatieve energie blokkeert, je wellicht relaties gaat vermijden en je zelfbeeld er onder leidt. Met alle gevolgen van dien.


Óf je kiest ervoor om vanuit vertrouwen energie te besteden aan het gedeelte waar je wel invloed op hebt. Jouw spirituele en relationele vermogen dus. Bijvoorbeeld door te investeren in het verwerven van inzicht in jouw authentieke talenten en hoe je die in de wereld wil zetten.

De wijze waarop je jouw onvervalst zuivere creaties, wijsheid en levenservaring wil delen. Ook heb je de mogelijkheid om relaties om ondersteuning te vragen om jouw spirituele vermogen helpen te verzilveren. Zij kunnen je wellicht inspireren of opdrachten gunnen zodat het materiële gedeelte kan groeien.


Je hebt de keuze om in de kramp te schieten of om de energie om je heen de ruimte geven om te kunnen veranderen. Zodat je nieuwe keuzes krijgt gepresenteerd en je moeiteloos, spelenderwijs en liefdevol je vermogen kunt vergroten.


Welke vermogens heb jij?