Liefde is loslaten

Mijn Liefde zegt dat ik dag en nacht in haar hart ben. Daar moet ik het maar mee doen. Hoe is dat voor mij?

๐Œ๐ข๐ฃ๐ง ๐ฐ๐š๐ฉ๐ž๐ง๐ฌ๐ฉ๐ซ๐ž๐ฎ๐ค

Ik stond vooraan in de rij toen ze daarboven de mannelijke energie uitdeelden. Controle, erkenning en prestatie waren mijn credo. Oรณk in de Liefde. Op het witte paard ten strijde trekken en veroveren, was mijn wapenspreuk. Hoe onmogelijker de prooi, des te groter de trofee. Mijn gestuntel en pogingen om niet alleen te hoeven zijn.

๐„๐ž๐ง ๐ฏ๐ž๐ซ๐ฌ๐ฅ๐š๐ฏ๐ข๐ง๐ 

Verliefdheid werd een verslaving. Ik had een ander nodig om mij op te richten, anders miste ik mijn zuurstof. Eenmaal een hart veroverd, stak de verveling snel de kop op. Dan ging ik op zoek naar een nieuwe potentiรซle lover. Als ik die niet vond, creรซerde ik simpelweg een illusionaire vlam. Meer dan een fundamentele wereldreis op zoek naar de zoveelste zelfafwijzing was het niet. Ondanks dat het mij aan aandacht niet ontbrak, voelde ik mij niet geliefd, niet gewaardeerd en bovenal niet vrij.

๐ˆ๐ง๐ฌ๐ญ๐ž๐ฅ๐ฅ๐ข๐ง๐  ๐ฏ๐ž๐ซ๐š๐ง๐๐ž๐ซ๐ž๐ง

En toen, toen ontmoette ik haar. Gelukkig getrouwd met een ander, dat dan weer wel. Als ik deze Liefde, waarvan mijn ziel voelde dat die voorbestemd was, wilde leven moest รญk mijn instelling veranderen. De onzekerheid die ik in mijn spiegel zag, was tergend lelijk. Ik zag in dat duisternis geen duisternis kan verdrijven, dat enkel licht daartoe in staat is. Ik moest dus mijn vrouwelijke energie gaan toelaten. Mij bekwamen in overgave, berusting en ontvankelijkheid. Dรกt was de sleutel naar een harmonische verbinding met mijzelf. Ik leerde dat liefde geen behoefte is, maar een ontvlamd hart en een betoverde ziel. Graag deel ik de zielenspinsels van mijn buiteling en verwondering tijdens deze ultieme test van het universum.

๐‘๐จ๐ž๐๐ž๐ฅ๐๐ข๐ž๐ซ๐ž๐ง

Wij mensen zijn roedeldieren. Huisje boompje beestje is nagenoeg een universeel principe. Ik zag je, ik wou je, ik heb je en ik hou je! Maar, laten wij de definitie van Liefde er eens op naslaan. Deze luidt: de intieme verbinding met een ander waarin wij een wereld apart creรซren. Hieruit putten we, op basis van vertrouwen, kracht en warmte. Ik persoonlijk lees niรฉts terug over de vorm waaraan dit samenzijn zal moeten voldoen.

๐‹๐ข๐ž๐Ÿ๐๐ž ๐ฐ๐ข๐ฅ ๐ฌ๐ญ๐ซ๐จ๐ฆ๐ž๐ง

Wij zijn rechtmatig eigenaar van ons hart en mogen het geven aan wie, waar, wanneer en hoe wij willen. Als vrije ziel kwamen wij op aarde. Vrijheid is onze essentie, ook in de Liefde. Liefde wil stromen. Allerhande mitsen en maren over de vorm ervan dragen hiertoe niet bij. Ruimhartig en vrij zijn, met andere vormen genoegen nemen, kan groter zijn dan het traditionele samenzijn soms te bieden heeft.

๐Ž๐ง๐ญ๐ฐ๐ข๐ค๐ค๐ž๐ฅ๐ฉ๐ฎ๐ง๐ญ๐ž๐ง

Wanneer een ander iets doet wat wij niet prettig vinden, zijn wij geneigd ons gekwetst te voelen. Niets zo zegenrijk om dan een allesverwoestende negatieve gedachte over de ander te creรซren en eventueel, al dan niet theatraal, de deur dicht te knallen. Dan hoeven wij onze eigen donkere kant tenminste niet te zien. Maar voor wie liefhebben een deur is die je kunt openen, en ook kunt sluiten, heeft het huis van zijn ziel nog niet betreden. In dรกt huis reikt toegankelijkheid tot in oneindigheid. Laten wij stoutmoedig zijn en onszelf toestaan onze eigen ontwikkelpunten in een verbinding te (h)erkennen. Wรญj mogen met diรฉgene zijn, onszelf helemaal overgeven, en zijn of haar invloed toestaan om onszelf te doorgronden.

๐‡๐ฎ๐ง๐ค๐ž๐ซ๐ข๐ง๐ 

Niets genoegzamer dan zo nu en dan zwelgend verlangen naar een Liefde die niet bij ons kan of wil zijn. Muziekje aan, flesje wijn op tafel, pak tissues erbij en brullen maar. Heerlijk, die momenten van dramatische zelfkastijding. Maar waarom!? Taxeren wij een moment van zielsverrukking wel op juiste waarde, door van een ander iets te verwachten wat diegene nu niet kan of wil. De ander kiest ervoor op dat moment elders te zijn, dรกt is een voldongen feit. Wij willen nรบ Liefde voelen, dat is รณnze dorst! Maar wanneer wij hunkeren naar een situatie die niet is zoals wij wensen, voelen wij juist pรญjn en verdriรฉt. En dat doen wij onszelf nota bene aan!

๐‹๐ข๐ž๐Ÿ๐๐ž ๐ข๐ง ๐จ๐ง๐ฌ ๐ก๐š๐ซ๐ญ

Onze uitdaging is om de keuzes van een ander liefdevol te respecteren, zonder deze op onszelf te betrekken. Is er niet pas daadwerkelijk sprake van extase wanneer het de pure wil is van de ander om samen met ons te zijn? Zijn wij niet rijker vervuld wanneer onze Liefde kan doen waar hij of zij op dat moment blij van wordt. Liefde dragen wij immers mee in ons hart.

๐ƒ๐ซ๐ข๐ž ๐ ๐ž๐ซ๐ž๐œ๐ก๐ญ๐ž๐ง

Wij willen passie, intimiteit en verbondenheid. Hoeveel relaties met deze drie gerechten op het hoofdmenu kennen wij eigenlijk? Ondanks dat echtgenoot de verleden tijd van echt genieten is, kiest een aantal van ons verder te leven in een gezapig samenzijn. Wij hebben natuurlijk een torenhoge hypotheek en moeten onze bloedjes van kinderen voorleven. Wij willen anderen niet kwetsen en teleurstellen. Dan kunnen wij ons leven maar beter zachtjes voorbij laten glijden. Maar spijt bewolkt het gemoed.

๐†๐ซ๐ž๐ง๐ณ๐ž๐ฅ๐จ๐จ๐ฌ ๐ ๐ž๐ง๐ข๐ž๐ญ๐ž๐ง

Visualiseer eens dat wij nog maar kort te leven hebben. Willen wij dan niet grenzeloos genieten!? Passie proeven, intimiteit inhaleren en de verbinding verdiepen!? Wensen wij degene van wie wij รฉcht houden niet hetzelfde toe?

๐‘๐ฎ๐ข๐ฆ๐ญ๐ž ๐ ๐ž๐ฏ๐ž๐ง

Wij verkondigen trots dat wij degene van wie wij houden, vrijlaten. Maar als onze Liefde ons oprecht vertelt ook van een ander te houden, geven wij hem of haar dan onze welgemeende zegen? Is de angst onze basis kwijt te raken niet groter dan onze innerlijke kracht en het vertrouwen in de verbinding die wij met elkaar hebben? Ruimte geven aan een ander is het grootste, meest liefdevolle gebaar dat wij kunnen maken. Niet de enige zijn in het hart van onze Liefde, verandert immers niets aan de significantie van de Liefde die we samen delen.

๐•๐จ๐ฅ๐๐จ๐ž๐ง๐๐ž ๐ ๐ž๐ง๐จ๐ž๐ 

Dichter bij mijn Liefde zijn dan ik ben, is onmogelijk. Ik aanvaard dat ik niet weet hoe ver ik mee kan, ik geef haar alles wat ik heb. Anders is beter en voldoende genoeg. Laat ons maar in ons eigen paradijs.