Ontdek en volg jouw talenten

Iets met donderwolken, lood in de schoenen en een takelwagen. De wijzers van de klok die tergend langzaam voortkruipen bij de dagelijkse dingen die er nu eenmaal bij horen en wrang vlug sprintjes trekken wanneer je iets met hart en zaligheid doet.

Je wilt graag je dromen volgen in plaats van door het leven kruipen, maar je weet niet hoe. Dus ga je maar gewoon zo door, want zo slecht heb je het nu ook weer niet.

Verder dan hier

‘Ik trok een streep:
tot hier,
nooit ga ik verder dan hier.
Toen ik verder ging
trok ik een nieuwe streep,
en nog een streep.
De zon scheen
en overal zag ik mensen,
haastig en ernstig,
en iedereen trok een streep,
iedereen ging verder.’

Innerlijke overtuigingen

Deze tekst laat mij schrijnend pijnlijk doorvoelen hoe bedreven wij volwassenen erin zijn telkens weer ons verstand een voorkeursbehandeling te geven bij de keuzes die wij maken. Hoe vaak is onze ziel niet het slagveld waarop onze innerlijke overtuigingen de strijd voeren tegen lustgevoelens en hartstocht. Konden we maar vrede stichten in onze ziel en de tegenstrijdige elementen samensmelten tot een harmonisch geheel. Rede én hartstocht zijn de ogen en de vleugels van onze vrij vliegende ziel.

Het oordeel van anderen

Zelden horen we kinderen zeggen: ‘Ik zal er eens goed over nadenken, ik kom er later op terug’. Weinig volwassenen zeggen: ‘Ik heb geen flauw idee waarom ik dit doe, maar ik word er blij van!’

De meeste van ons grote mensen zijn, mede door het belang dat we hechten aan het oordeel van anderen, het contact met onze passie verloren. Langzaamaan heeft de ruimte van ons innerlijk vuur plaats gemaakt voor veiligheid en zekerheden.

Het leven schiet alle kanten op en wij stuiteren willoos mee op het ritme om ons heen. Ondertussen hebben we een persistent knagend gevoel dat aan de binnenkant van onze borstkas klopt met de vraag: ‘is dit nu alles!?’ En naarmate we ouder worden, wordt dit gevoel steeds groter. Want uiteindelijk wil niemand ‘ongebruikt retour’.

Opzij schuiven

We vullen onze innerlijke leegtes met de door ons hoofd gecreëerde illusie van bevrediging die wij krijgen bij het afstrepen van allerhande lijstjes met feitelijk onbenullige dingen. We hollen van de ene energie slurpende bezigheid naar de andere, komen tijd tekort om te doen wat we denken te willen en het niveau van de ziel wordt opzij geschoven. Juist datgene wat de innerlijke leegte werkelijk zou kunnen opheffen, wordt buitenspel gezet.

Of iemand je hart aait

‘Wat is mooi?’,
vroeg de mier. Hij droeg een geel jasje.
‘Als je iets ziet of hoort’,
zei de vlinder,
‘En het is net
of iemand je hart aait.’

Licht en blij

Telkens wanneer ik dit lees, voel ik kriebels all over the place. De woorden lokken mij uit mijn hoofd en bevestigen de aanwezigheid van onbevangenheid en simpelheid in mij. Het lijkt op een soort verliefdheid. Ik voel me blij en het voelt even ‘alsof’ alles in het leven maakbaar is. Alsof ik de regie in handen heb en ervoor kan zorgen dat ik me altijd licht en blij voel! Maar wat als ik je nu vertel dat het mogelijk is om je dagelijks zo te voelen?

Eén ding is zeker; daarvoor moeten we niet in ons hoofd zijn. Die twijfelt aan alles, wil aan vormen voldoen en is daarmee juist de voornaamste blokkade op weg naar onze dromen. Wanneer ons hart toestemming vraagt aan ons hoofd, benoemt het rap en feilloos alle nadelen waarom je juist niet naar je hart zou moeten luisteren. Altijd!

Liefdevol universum

talenten leren kennen

Mensen die naar hun hart leven, herken je zo. Ze stralen iets onaantastbaars uit. Ze zijn enthousiast en aanstekelijk in de vreugde die ze verspreiden. Alles in hun leven lijkt zich moeiteloos te voltrekken. Wie zijn dromen kent en zijn gevoel volgt, krijgt de benodigde steun. Dat is nu eenmaal de liefdevolle marktwerking van het universum.

Unieke opdracht

En jij!? Hoe zit het met jou? Ook jij bent hier op aarde om ondeugend en innerlijk vrij te zijn. Om de richting in je leven te bepalen waarin jij jouw eigen waanzinnige zielsverlangen kunt kerven. Een plek te creëren waarin jij in staat bent de meest authentieke versie van jouzelf te zijn.

Velen denken dat we gewoon toevallig worden geboren. Maar iedereen heeft een unieke opdracht; één die past bij het palet van talenten en levensomstandigheden die jij hebt meegekregen in dit leven. Het is iets waar jij goed in bent, vrolijk van wordt en waar je ook ánderen blij mee maakt.

Zelf aan de slag

Maar we moeten zelf aan de slag om te voelen wat we willen in het leven. En vaak nemen we daar geen tijd voor. We bestellen onze kerstcadeautjes toch ook online. Voor elf uur besteld, is de volgende dag in huis. Maar passie en vervulling dienen zich niet zomaar per postduif op jouw deurmat aan. Zo tweeduizend zes eigenlijk..

Inzicht in jouw talenten

Mocht je het aandurven een eerste stap in de winkel te zetten van jouw talenten en de daarmee samenhangende unieke levensopdracht, heb ik een kleine etalage voor je ingericht. Het is een aantal reflectievragen die je, om je niet direct helemaal uit je comfort zone te rukken, bedient in de dwangneurose tot het maken van lijstjes. En de bonus van deze week is dat het je inzicht biedt in het assortiment van jouw talenten en dat jij je weer bewust wordt van datgene waar jij blij van wordt.

Als je deze vragen in jouw mailbox wil hebben, stuur dan even een mailtje naar maike@mood-truck.nl.

Gratis speeddate

Je kunt ook een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvende speeddate. Of je nu worstelt met je werk, de Liefde of iets heel anders: ik haal je op met de MoodTruck® en binnen een uur krijg je een ‘reality check’ en praktisch advies.