Ontvangen is ook geven

De meeste mensen die ik ontmoet, vinden geven makkelijker dan ontvangen.

Ze verkiezen deze overtuiging klakkeloos totdat ze inzien dat geven en ontvangen twee kanten van het universum zijn. Equivalenten. De zon en de maan. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.  

Wat geef jij in Liefde? En wat ontvang jij in Liefde?

‘Ik geef dus ik leef’ is een levenshouding die veel van mijn reisgenoten zichzelf hebben aangemeten. Ze stellen de ander voorop. Ze bouwen voorrang in voor de ander boven zichzelf en om het legitiem te maken, koppelen daar vaak een rol aan.

Of het nu gaat om partnerschap, vriendschap of ouderschap. In de verbinding met de ander is er altijd wel een reden, of excuus, om eerst aan de ander te denken voordat men zelf aan bod komt. Want het is toch liefdevol om te geven?

Jazeker.

Tot op bepaalde hoogte is het vervullend en liefdevol om te geven. En die hoogte is gekoppeld aan jouw eigen ‘midden’. Wanneer jij zelf in balans bent, is geven een organisch en orgastisch spel van uitwisseling in Liefde. Een onvoorwaardelijke allesomvattende dynamiek tussen grootsheid en kwetsbaarheid.

Het kan helpend zijn om je met recht af te vragen wat de reden van jouw ‘geven’ is.

Heb je vanuit je opvoeding meegekregen dat voor een ander klaarstaan goed is?  Biedt het je bevestiging, veiligheid of een bepaalde status? Heb jij het gevoel dat je jezelf moet wegcijferen om jouw plek te verdienen? Of is het stiekem een dekmantel om je eigen stukken niet aan te hoeven gaan? Kost het je niet teveel?

Juist dán wens ik je toe ook nieuwsgierig te zijn naar wat het concept van ontvangen jou te bieden heeft. Want het kunnen ontvangen kan evenzo liefdevol en vervullend zijn als het geven. Althans in de balans tussen deze ogenschijnlijke dualiteiten, tussen de maan en de zon, kan er een nieuwe wereld voor jou open gaan ..  

Hoe kun je immers een gelijkwaardige verbinding met een ander ambiëren wanneer je niet in staat bent om de ander ruimte, een podium te bieden. Wat zou het in de omgekeerde versie met jou doen wanneer een ander jouw talenten, en daarmee samenhangende Liefde, niet kan ontvangen? Hoe kan het stromen als jij niet de verwondering kunt toelaten op het moment dat de ander zijn of haar levensenergie met jou wil delen?


the sun loved the

moon so much

he died every night

to let her breathe