Polijsten (vergeving)

Ontrouw, ontslag, een incestervaring, mishandeling of misschien wel een medische misser. Genoeg life events denkbaar die een grote impact op je leven hebben.

Naast de pijn van de gebeurtenis zelf, blijft vaak ook het gedrag van de ‘dader’ je bezighouden. Maar zolang je daarmee bezig blijft, kom je niet toe aan de zaken die echt belangrijk zijn voor jou.

Wat is vergeven?

Vergeven maakt innerlijk schoon. Het is een daad van liefde voor jezelf waarbij je de ander niet nodig hebt. Je bevrijdt jezelf van de ballast uit het verleden die je niet langer met je mee wilt slepen. Je keurt het gedrag van de ander niet goed maar je haalt de lading eraf. Zodat jij weer stevig verankerd in jezelf staat.

Zolang je met de ander bezig blijft, herhaal je steeds hetzelfde verhaal in je hoofd.

Totdat het moment aanbreekt dat je doorvoelt dat dit herhalen ontzettend veel energie kost. Energie die je veel liever zou willen besteden aan de dingen die echt belangrijk voor jou zijn. Je aandacht is dan niet meer naar buiten maar naar binnen gericht. Dan ben je er klaar voor om te vergeven.

Vergeven is het mooiste geschenk dat je jezelf kunt geven. Je bevrijd jezelf van het verlangen op een beter verleden zodat je je kunt richten op de toekomst waar je wel invloed op hebt.

Ga hier naar de blog over vergeving.

Wat is zelfvergeving?

Je mag jezelf zelfvergeving toewensen wanneer jij je schuldig voelt over iets, spijt heb van wat je gedaan hebt of hebt nagelaten, jezelf verwijten maakt of dingen kwalijk neemt: 

'Had ik maar ..'

Wanneer we in deze mantra blijven hangen, is de volgende veelvoorkomende fase het proberen te straffen van onszelf.

Heb jij jezelf geluk ontzegd? Heb jij jezelf moedwillig pijn gedaan of schade berokkend? Heb jij jezelf onbewust ziek gemaakt? Heb jij jezelf in de zelfdestructie gestort of moedwillig iets afgebroken waar je trots op was?

Met het afwijzen van de verantwoordelijkheid voor je leven, lever je ook je eigen autoriteit en soevereiniteit uit. Het maakt je machteloos en krachteloos. Je schaadt vooral jezelf als je jezelf niet vergeeft. En dát kost veel tijd en energie.

Wil je je energie weer voor positieve, constructieve en liefdevolle acties benutten? Jij, jouw creatieve energie en jouw naasten zijn het waard dat jij weer in je liefdevolle kracht komt te staan.

Investering in jezelf is € 295. Mocht je werkgever bereid zijn de kosten te vergoeden via een ontwikkelbudget informeer dan naar mijn zakelijke tarief.

Neem contact met mij op